tiistai 21. helmikuuta 2017

Persaukisten morsianten vinkit VOL:2 Koristeet luonnosta -KEVÄT

Moni morsian miettii käyttävänsä luonnon materiaaleja / pihakukkia, ja niitähän meidän luonnosta löytyy. Hankaluutta tuntuu olevan varsinkin kasvien kukkimisajankohdan ja keston suhteen. Tästä saisi niin pitkän postauksen tehtyä, että arse kerkee puutua ennenkuin postauksen saisi loppuun asti luettua =).

Kevät

Oi oi kevät, minun lempiaikani. Ihana, mutta yllätyksiä täynnä. Mitään kukkaa ei voi sanoa varmaksi varsinkin alkukeväällä, koska kaikki riippuu säästä. Vaikka kevät tuntuisi olevan hukassa taikka koistelujen kannalta etuajassa, aina voidaan huijata.

Keväällä silmä hullaantuu vihreästä, mikäpä olisikaan kauniimpaa kuin vaikka mustikanvarvut pöydissä taikka ihan pyöreänä morsiuskimppuna.

http://omakotivalkoinen.casablogit.fi/lue/2015/06/kesan-kaunein-kimppu
Jos juhlat ovat aikaisin keväällä kannattaa hyötää varvut lehteen. Eli marssii metsään ja leikkaa varvut vaikka oksasaksille ja tuo sisälle lämpöön! Noin 1,5-2vko:n jälkeen sinulla on
ihania mustikanvarpuja. Varpuja kannattaa kerätä yli tarpeen ja sieltä täältä (ei yhtä mustikkapaikkaa tyhjäksi), laittaa ne tiivisti matalahkoon astiaan ja vettä noin 5cm pohjalle. Veteen voi sekoittaa ravinteiden saamiseksi ihan leikkokukkavirkistettä (kukkakaupoista myydään myös yksittäispusseja, hinnat vaihtelee n.0,10-0,50€/pss).

http://www.maypopmagazine.com/puutarhat/lahes-ilmaiset-kukkakimput/
Mustikan varpuja voi käyttää läpivuoden. Ulkonäkömuuttuu vuodenajan mukaan, mutta ovat erittäin kestäviä ja raikkaita.
https://twitter.com/hashtag/kimppu
Kukkivat oksat. Kuinka ihanaa olisikaan jos juuri hääpäivänä omena / kirsikkapuut
jo kukkisivat. No huijataan taas!

Koreanonnenpensas
Maalis-huhtikuussa on aika leikata hedelmäpuut, eli jos ei omasta pihasta löydy niin varmasti jonkun tutun / tutuntutun kautta löytyy. Monelle on myös ongelma puista aiheutuvat leikkuujätteet, joten he mielellään antava roskiaan toisen hyödyksi. No, entäs jos ei kellään nyt satu olemaan? Laita ilmoitus toriin/alueesi fb-ryhmään taikka kävele vkl kauniina kevätpäivänä vanhalla asuinalueella maalis-huhtikuussa ja tarkkaile onko joku pihahommissa ja kysy!

Omenapuu

Mikä se hyötö nyt on ja mitä voi hyötää, kauanko se kestää??? Hyötö on yksinkertaisesti sitä, kun huijataa kasvi lehteen taikka kukkaan väärään aikaan. Eli yksinkertaisuudessaan niin, että keräät oksia ja pistätä ne maljakkoon n.2 viikkoa ennen hoohetkeä. Helppoja hyödettäviä ovat esim. kirsikat, omenat, päärynät, vaahterat, koreanonnenpensas, koivu. En rupea nyt laittamaan yksittäisiä step by step ohjeita tähän. Kyllä google tietää taikka voit käydä tsekkaamassa vaikkapa nämä linkit:
http://www.puutarha-artikkelit.fi/artikkelit/talven-kukat/
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/04/21/oksat-tuovat-sisalle-kevaan-nailla-vinkeilla-onnistut


Sammal ja jäkälä ovat erittäin hyviä materiaaleja myös läpi vuoden. Ne voi kerätä talvikäyttöönkin jo syksyllä. Säilytys avoimissa laatikoissa ulkona, johon ei vettä jää lillumaan. Jos kuivahtavat niin tutpsaus sumupullosta vettä ja taas ovat voimissaan. Tämänkin keräämiseen tarvitaan lupa ja keräysaluettahan ei sitten raavita tyhjäksi asti.


Sammal kestää pöydissäkin ilman kosteuksia, tosin kannattaa vähän liinaa suojata esim muovilla, jottei suttaannu kokonaan. Sammaleen ei tarvitse olla aina niin jouluista, kuten kuvistakin näkee. Paljon parjatut pilttipurkitkin tuikkuineen (led), hautautuneena osaksi sammaleen sekaan ovat todella kauniit. Viinipulloja sekaan korkeemmille kynttilöille ja vaikka niihin isompiin pilttipurkkeihin keväisiä yksittäiskukkia niin syntyy kyllä todella näyttävät pöydät.


 Huhti-toukokuun vaihteen jälkeen, kukkia rupeaa löytymään sieltä täältä esim. kevätkaihonkukat, vuokot (huom. keruu rajoitukset), sipulikukat. Sipulikukkia saa myös edullisesti ennen pääsiäistä, niiden sesonki loppuu siihen. Eli jos kevät asetelmiin niitä kaipaa ja pihalta niitä ei vielä löydy niin kannattaa käydä kaupassa. Sipulikukat niin purkissa kuin leikkonakin saa säilymään n.1-2vkoa, kun säilyttää ne jääkaappilämmössä. Silloin kukka on horroksessa ja se ei kehity eteenpäin. Purkkikukista ja leikoista kannattaa ottaa ne kaikkein nuppusimmat (saattavat aueta jo vuorokaudessa lämmössä). Leikot ostakaa kuivana, eli ennen kaupan vesitystä. Kääriminen muoviin (ettei nesteet haihdu) ja säilytys vaakatasossa. Säilytyksen jälkeen leikot saattavat olla aika lötköjä, nou hätä. Poista kaikki ylimääräinen lehti, kääri ylimmäinen puolikat pituudesta sanomalehteen tiukasti, katkaise päät suoraan (ei vinoon), laske maljakon pohjalle max 5cm vettä ja pistä jääkaappilämpöön ainakin pariksi tunitia. Ja avot, ovat taas pystyjä ja terhakoita.

Tässä nyt tämmöinen suppea kevät kirjoitus, toivottavasti edes jollekin olisi apua. Jos haluat jostain tarkempaa tietoa taikka vinkkiä, niin kommenttikenttä on käytössä.

Kuvat pinterest ja kotimaisiin sivustoihin linkit.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti